Grape varieties
Nebbiolo, Moscato, Barbera
Notes
Tre Soli Tre ist ein Berta Grappa mit starkem Charakter, welcher an reife Früchte, Kakaobohnen und Vanille erinnert. Der Roccanivo ist geprägt von fruchtigen Noten der Sauerkirschen sowie kleiner Waldfrüchte. Dank der herben Seite von Schokolade und feiner Vanille ergibt sich hier ein perfekt abgestimmtes Bouquet. Als sehr komplexer Grappa mischt sich der Bric del Gaian hinzu. Geschmacklich spielt auch hier die Vanille eine Rolle, allerdings wird sie leicht untermauert von Salbei und Grapefruit – Der erste Eindruck in der Nase wird im Gaumen bestätigt. Durch die Verbindung dreier Grappas ergibt sich auch eine Verbindung der drei Rebsorten Nebbiolo de Barolo, Barbera und Moscato, was zu neuen Geschmacksempfindungen führt. In der Nase sowie am Gaumen macht sich ein breites Bouquet von reifen Früchten, Beeren, dunklem Kakao und Vanille breit. Diese komplexen Noten halten lange und in sehr komplexer Form an.
Vinification
Solo per Gian ist nicht einfach eine Grappa, sondern die gelungene Vereinigung von Tre Soli Tre, Roccanivo und Bric del Gaian. Die einzelnen Trester reifen getrennt acht Jahre in 1200 Liter Fässern. Danach folgt die Zusammenstellung der Cuvée und ein weiterer Ausbau von zwei Jahren in 100-Liter Fässern.
Accompanying
As digestive, just to enjoy.
Producer
BERTA
Distilleria Berta is located in Monferrato, a picturesque, hilly landscape in northern Piedmont. The distillery was founded in 1947 by Paolo Berta. The Berta family had been working here as winegrowers for some time. In 2002, the distillery was extensively renovated, modernized and expanded with a spacious extension for the barrel cellar and steel tanks. Today, Berta is one of Italy's leading grappa producers, managed by Paolo's son Enrico. Around 400,000 bottles of grappa of the highest quality are produced each year. We can look back on a wonderful, long-standing and friendly collaboration with Berta. As a great sign of trust, they gave us the right to represent their grappa in Switzerland as general importer.
Distilleria Berta is located in Monferrato, a picturesque, hilly landscape in northern Piedmont. The distillery was founded in 1947 by Paolo Berta. The Berta family had been working here as winegrowers for some time. In 2002, the distillery was extensively renovated, modernized and expanded with a spacious extension for the barrel cellar and steel tanks. Today, Berta is one of Italy's leading grappa producers, managed by Paolo's son Enrico. Around 400,000 bottles of grappa of the highest quality are produced each year. We can look back on a wonderful, long-standing and friendly collaboration with Berta. As a great sign of trust, they gave us the right to represent their grappa in Switzerland as general importer.